Am arătat în postul anterior din secțiunea tutoriale cum să faci backup la un site WordPress folosind interfața cPanel. Spuneam acolo că, pentru a face un backup de succes, trebuie să ai o copie atât a fișierelor din folderul public_html cât și a bazei de date, deoarece una fără alta nu pot să funcționeze.
Metoda pe care am exemplificat-o în postul amintit anterior funcționează foarte bine, dar sunt mai multe probleme cu ea: este relativ complicată, trebuie să ai acces la cPanel, nu este automată. De aceea în acest post voi prezenta o altă metodă prin care poți face backup la un site WordPress, și anume folosind un modul (plugin).
Modulul pe care îl voi folosi în acest tutorial și pe care ți-l recomand și ție este BackWPup. Principalul său avantaj este prețul, și anume 0 lei, fiind distribuit gratuit. Pe lângă preț, el permite efectuarea backup-ului atât pentru baza de date, cât și pentru fișiere, permite salvarea backup-ului atât într-un director de pe server (dar de ce ai vrea să ții backup-ul în același loc cu site-ul?) cât și pe un server FTP, în Dropbox, în Microsoft Azure sau în SugarSync.
Voi folosi salvarea într-un cont de Dropbox, deoarece este cel mai simplu de utilizat. Ce trebuie însă să ai în vedere este posibilitatea ca backup-ul făcut site-ului să fie mai mare decât spațiul pe care îl ai gratuit de la Dropbox. Dacă ai un cont premium la Dropbox sau nu ai un site cu multe imagini, nu ar trebui să îți faci probleme.
Care sunt pașii pentru backup?
Ei par foarte mulți și complicați, dar când o să pun și print-screen-urile o să vezi că totul e foarte simplu:
- Instalarea modulului BackWPup
- Activarea modulului.
- Setarea backup-ului la baza de date
- Conectarea la Dropbox
- Rulare backup
Cum arată asta în imagini?
Pentru a exemplifica pașii de mai sus, am făcut o serie de capturi de ecran cu toți pașii care trebuie făcuți pentru a putea avea un backup automat al websiteului.
Pasul 1 Căutarea modulului
Primul pas pe care l-am făcut a fost să intru în panoul de control al site-ului și să apăs pe butonul „Module” din meniul lateral. Am selectat apoi butonul „Adaugă modul” și în partea dreapta sus este un câmp unde am completat numele modulului, respectiv BackWPup.
Pasul 2 Instalarea modulului
Din pagina de rezultate am selectat modulul care este creat de Inpsyde GmbH și care are cam 400.000 de instalări active.
Pasul 3 Activarea modulului
După ce se instalează modulul acesta trebuie activat. Pentru activare am apăsat butonul „Activare modul”.
Pasul 4 Adăugarea unui job nou
După ce apeși butonul de activare de la pasul anterior ești redirecționat către pagina de informații a modulului. Aici poți observa că, în bara de meniu din partea stângă a ecranului, ai un buton intitulat „Add new job” pe care trebuie să îl apeși.
Pasul 5 Prima parte a setărilor generale
Aici vom efectua o serie de setări generale privind acest job. În caseta numerotată cu 1 completezi numele acestui job. Eu l-am denumit „Backup database zilnic”, pentru a putea face ușor diferența între backup-urile bazei de date și cele ale tuturor fișierelor.
În caseta numerotată cu 2 am selectat toate opțiunile mai puțin pe a doua, „File backup”. Aceasta o voi selecta în job-ul următor, când voi face un backup complet al întregului site, dar pe care îl voi rula doar o dată pe săptămână.
În caseta 3 am modificat numele pe care mi-l oferă modulul în mod implicit cu unul care să fie mai ușor de urmărit.
Pasul 6 Partea a doua a setărilor generale
În caseta 1 am setat tipul arhivei în care vor fi salvate fișierele. Eu am lăsat varianta implicită, respectiv Zip.
În caseta 2 am selectat „Backup to Dropbox”, deoarece acesta este scopul acestui tutorial. Dar tu poți selecta și alte opțiuni precum cea de-a doua, să primești backup-ul pe mail.
În caseta 3 am selectat adresa de email pe care vrei să primești mesaje legate de rezultatul rulării aplicației. Eu am bifat ultima opțiune pentru a primi email doar în cazul în care script-ul întâmpină o problemă atunci când funcționează.
În caseta 4 am salvat modificările pe care le-am făcut în acest tab, înainte de a trece la tab-ul următor.
Pasul 7 Programarea rulării programului
După ce am salvat modificările de la pasul anterior, am schimbat tab-ul și m-am dus pe al doilea tab, denumit „Schedule”. Aici am selectat a doua opțiune, „Start with WordPress cron” iar la punctul 3 am ales ora la care vreau să ruleze scriptul. Cel mai bine e să alegi o oră la care site-ul nu este foarte vizitat pentru a nu consuma din resursele folosite pentru servirea paginilor web. Ultimul punct a fost, bineînțeles, salvarea modificărilor.
Pasul 8 Conectarea la Dropbox
Conectarea la Dropbox se face în mai mulți pași distincți. În primul rând m-am dus pe tab-ul denumit „To:Dropbox” și am apăsat pe butonul marcat cu 1 „Get Dropbox App auth code”. Acest lucru mi-a deschis o nouă fereastră în care m-am autentificat pe dropbox cu contul pe care l-am creat anterior.
După ce m-am autentificat am primit un mesaj de interogare de la Dropbox care mă întreba dacă sunt de acord ca aplicația BackWPupApp să aibe acces la folderul BackWPup din Dropbox-ul meu. Am apăsat butonul de Allow.
După ce am fost de acord cu accesarea folderului de către aplicație, am primit un cod pe care trebuie să îl introduc în câmpul din fereastra modulului de la mine de pe site. Am șters mare parte din cod pentru a nu avea surprize.
Codul respectiv l-am introdus în câmpul corespunzător din modul și apoi am apăsat butonul de salvare a modificărilor. După ce am făcut asta, am primit ecranul de mai jos:
Am apăsat apoi butonul „Run now” marcat cu chenar roșu pentru a testa să văd dacă am făcut setările corespunzător.
După cum se vede mai sus, aplicația a rulat corespunzător dar există mesaje de atenționare. M-am uitat la mesajul pe care mi l-a dat și era o problema cu un tabel din baza de date care era folosit de modului de firewall pe care îl am instalat. Nu este foarte important, în cazul meu, acest aspect.
Aceștia sunt pașii care trebuie făcuți pentru a seta un job care să ruleze zilnic și să facă un backup la baza de date a site-ului.
Pentru un backup complet trebuie să modifici setările din primul tab al job-ului, așa cum am făcut eu mai jos:
După ce ai salvat modificările trebuie să te duci pe tab-ul „Schedule” și în loc să bifezi daily bifezi weekly și selectezi ziua și ora când vrei să ruleze aplicația.
Dacă nu modifici site-ul foarte des, poți seta perioada de rulare a scriptului și o dată pe lună fără nicio problemă, dar recomand menținerea backup-ului la baza de date să ruleze o dată pe zi. Chiar dacă postezi rar, e posibil să ai comentarii care sunt salvate în baza de date și dacă nu ai backup la baza de date ele se pierd în caz de probleme cu site-ul.
Repet atenționarea de la început: dacă ai un site cu foarte multe imagini sau cu imagini foarte mari, trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pe Dropbox pentru a putea salva backup-ul.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri nu ezita să lași un comentariu și voi încerca să te ajut!