Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când ai un site este să te asiguri că ai un backup al lui pe care să îl folosești în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut. Și sunt multe lucruri neprevăzute care se pot întâmpla: site-ul poate fi compromis, furnizorul de servicii de găzduire poate să nu mai fie de încredere (fie că îți șterge contul dacă cumva încalci termenii și condițiile sau au o eroare catastrofală și pierd toate datele de pe server) sau pur și simplu vrei să muți site-ul de la un serviciu de găzduire la altul.
În acest tutorial voi explica cum se poate face un backup la site folosind cPanel-ul, o interfață de administrare care vine instalată pe multe dintre conturile de găzduire. Voi vorbi în principal despre cum se face în cazul unui site care a fost dezvoltat folosind WordPress, o platformă gratuită foarte populară, dar aceiași pași pot fi urmați pentru a face backup și la site-uri dezvoltate pe alte platforme (cum ar fi Joomla, Drupal sau chiar site-uri făcute doar în html).
Ce trebuie să știi?
Pentru a face un backup corect al unui site dezvoltat pe platforma WordPress, este nevoie de două lucruri: o copie a bazei de date și o copie a tuturor fișierelor de pe server din folderul public_html. Atenție! Nu este suficient doar o copie a fișierelor, este nevoie și de o copie a bazei de date, fără aceasta fiind imposibilă restabilirea site-ului la varianta dorită.
Interfața cPanel poate arăta în mai multe moduri, în funcție de tema folosită sau de cum a fost personalizată de firma care oferă serviciile de găzduire. Mai jos o să prezint capturi de ecran de pe două dintre variantele pe care le-am întâlnit eu, una lângă alta. Nu sunt foarte mari diferențe între ele, ar trebui să fie ușor de navigat meniul cPanel.
Care sunt pașii?
Pașii sunt foarte simpli:
- Intrăm în panoul de administrare al cPanel (disponibil de obicei la adresa siteulmeu.ro/cpanel)
- În secțiunea Files căutăm butonul Backup Wizard
- În fereastra deschisă selectăm butonul Backup
- În această fereastră trebuie să avem mare atenție. Opțiunea Full Backup nu poate fi folosită pentru a reconstitui site-ul în cazul unei compromiteri, ajută doar la migrarea site-ului pe un alt cont de găzduire. De aceea vom avea de făcut o serie de pași suplimentari. Prima oară vom face backup la baza/bazele de date iar apoi vom face backup la fișierele de pe server.
- Apăsăm butonul denumit MySQL Databases, unde vom avea o listă cu bazele de date pe care le-am creat în contul nostru. Vom da click pe fiecare bază de date în parte, pentru a se descărca o copie a acesteia.
- Apăsăm apoi butonul Go Back pentru a ne întoarce la ecranul de la punctul 4, după care apăsăm butonul Home Directory.
- În fereastra deschisă vom apăsa din nou butonul Home Directory, moment în care ar trebui să înceapă să se descarce fișierul cu backup-ul directorului home.
Cum arată în imagini?
Mai jos voi pune o serie de capturi ale ecranului cu pașii enumerați mai sus, pentru a vizualiza mai ușor ce anume trebuie făcut. În partea stângă vor fi capturi de pe un cont de cPanel mai vechi, care arată oarecum standard, iar în partea dreaptă vor fi capturi de pe un cont de cPanel cu o temă mai nouă, pe care am întâlnit-o la cei de la MxHost (link de afiliat).
Pasul 1: Intrarea în panoul de administrare
Pentru a ajunge aici de obicei se folosește adresa domeniul.tau/cpanel. Dacă dintr-un anumit motiv acest link nu funcționează, va trebui să intri în panoul de administrare a firmei care îți oferă hosting și să vezi dacă nu cumva ai acolo un buton pentru accesarea cPanel-ului.
Pasul 2: Localizarea butonului Backup Wizard
După cum observi, în modul default ordinea în care sunt categoriile de butoane din cPanel este cam aceeași. La contul din dreapta se poate observa că există categoria „SEO and Marketing Tools” după categoria „Databases”, care a fost inserată de către furnizorul de găzduire, dar în rest arată cam la fel. Bineînțeles, ordinea acestor categorii de butoane se poate schimba, tot ce trebuie să faci e să apeși pe numele categoriei și apoi să o tragi mai sus sau mai jos în locul dorit de tine. Până acum recunosc că nu am simțit nevoia să schimb ordinea acestor categorii, ea fiind gândită să adusă în partea de sus cele mai folosite facilități ale cPanel, motiv pentru care nu am derulat de prea multe ori pagina respectivă.
Pasul 3: Selectarea butonului de Backup
După cum se poate observa aici putem selecta două opțiuni. Prima este cea de backup, care ne permite să descărcăm fișierele de backup, iar a doua este cea de restore, care ne permite să restaurăm un backup mai vechi, în cazul în care se întâmplă ceva.
Pasul 4: Select MySQL Databases
Am ales să fac prima oară back-up la baza de date. Acesta se face și mai rapid și este și mai important decât backup-ul la întregul folder cu fișiere. După cum o să vezi mai jos, recomand ca backup-ul la baza de date să se facă și mai des decât cel la toate fișierele.
Pasul 5: Backup la baza/bazele de date
Dacă ai mai multe baze de date pe cont, e recomandat să faci backup la toate. Dacă este numai una singură, nu este nicio problemă. În ambele cazuri, pentru a descărca baza de date tot ce trebuie făcut este să dai click pe numele acesteia și descărcarea va începe imediat. După cum poți vedea, am acoperit numele bazelor de date din exemplele mele. Asta deoarece expunerea denumirii bazei de date reprezintă un posibil vector de atac. Protecția prin anonimitate reprezintă unul din modurile prin care te poți proteja împotriva atacurilor. O să fac un post la un moment dat în care o să explic mai multe bune practici despre siguranța pe WordPress.
După ce am descărcat baza de date, sau bazele de date, după caz, apăsăm pe butonul mic de jos evidențiat cu săgeată Go Back, pentru a ajunge la ecranul anterior.
Pasul 6: Select Home Directory
După ce am descărcat bazele de date este momentul să descărcăm și Home Directory. Aici sunt toate fișierele care fac site-ul să funcționeze împreună cu imaginile, pozele sau chiar atașamentele pe care le-am pus pe site. Doar backup-ul la baza de date (în cazul în care avem) nu este suficient. Există însă site-uri construite doar în HTML care nu au și o bază de date în spate și pentru care un backup la Home Directory este suficient. Dar dacă folosim WordPress sau orice alt CMS (Content Managing System), atunci este esențial să avem backup și la baza de date. Doar backup la Home Directory nu este suficient.
Pasul 7: Backup la Home Directory
Aici tot ce trebuie să facem e să apăsăm pe butonul Home Directory și va începe descărcarea fișierului de backup. În cazul site-urilor foarte mari aceasta poate să dureze destul de mult De asemenea, este posibil să existe o eroare pe server și fișierul să nu se descarce în totalitate, deși el va apărea că s-a terminat de descărcat. Cel mai simplu și mai rapid mod de a testa acest lucru e să deschidem fișierul descărcat cu WinRar. Dacă fișierul nu s-a descărcat în totalitate, când încercăm să îl deschidem vom primi o eroare care ne va atenționa să încercăm să descărcăm din nou fișierul.
Cât de des e bine să faci backup?
Depinde cât de mult scrii pe site-ul tău. Dacă e doar un site de prezentare pe care nu îl modifici foarte des, e suficient să faci back-up și o dată pe lună. Dacă în schimb e un blog personal pe care obișnuiești să scrii cu oarecare regularitate, este bine să faci mai des, cam o dată pe săptămână. Iar dacă scrii foarte mult, peste un post pe zi, cel mai bine e să faci backup la baza de date cel puțin o dată pe zi. Într-un post viitor voi arăta cum se poate automatiza acest proces prin folosirea unui plugin de backup. Până atunci, un backup pe lună pentru siteuri de prezentare și unul pe săptămână pentru bloguri pe care se scrie des cred eu că este suficient.
Alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este numărul de backup-uri pe care le vom păstra. Și aici sunt mai multe posibilități, în funcție de dimensiunile site-ului. Eu țin de obicei minim 10 versiuni ale bazei de date, poate chiar și 50 dacă fac back-up mai des, iar la Home Directory contează cât de mare este. În mod normal un site ar trebui să ocupe câteva sute de MB atunci când este făcut backup la Home Directory, dar am avut și cazuri în care aveau mai mulți GB, în special dacă e vorba de site-uri de prezentare ale unor fotografi sau site-uri pe care se scrie foarte mult. Dacă arhiva de backup este mică, țin fără probleme 5-10 versiuni ale Home Directory. Dacă este mare țin cel puțin 2 versiuni.
Este bine să ținem mai mult de o versiune din mai multe motive: dacă site-ul a fost penetrat, e posibil ca acest lucru să nu devină evident decât la un oarecare timp după ce a fost efectuată penetrarea, caz în care este posibil ca atacatorul să fi modificat mai multe fișiere ale site-ului care îi vor permite să mențină accesul neautorizat la site. Este posibil de asemenea ca backup-ul să fie corupt, să nu se fi salvat cum trebuie. O să povestesc într-un post viitor cum se poate testa dacă backup-ul pe care l-am făcut este bun sau dacă este cu probleme. Până atunci este mai sigur să avem mai multe variante ale backup-ului.
Concluzii
Este un proverb românesc foarte bun care spune că paza bună trece primejdia rea. Și după ce am pățit-o acum mult timp să pierd un site din cauză că nu am avut backup, acum suflu și în iaurt și îmi iau toate măsurile de siguranță pentru a nu mai păți așa ceva. Și e bine ca fiecare să aibe cel puțin un backup al site-ului pe care îl are, se pot întâmpla atât de multe lucruri în lumea noastră digitală încât efortul de a face backup este mult mai mic decât pierderea întregii munci pe care am depus-o pentru construirea și promovarea site-ului.
Ai întrebări? Sau nelămuriri? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos și voi încerca să te ajut.
Mircea,
Macar un multumesc pentru acest articol am sa scriu aici. Mi-a fost de folos articolul tau si am efectuat cu succes backup, dupa ce am neglijat sa fac asta ani de zile, pana azi cand ma speriasem ca am pierdut site-urile mele (sa tot fie vreo 5 legate si de profesie nu doar de un hobby culinar), de fapt fusese o problema la gazda MxHost pe care au remediat-o rapid, dar ce bine ca s-a intamplat asa caci altfel nu mai cautam pe internet despre cum sa fac un backup corect.
Multumesc!
Mă bucur mult să văd că ți-a fost de ajutor!